10 stvari koje treba da znate o “Danu Sv. Patrika” | Reflektor

10 stvari koje treba da znate o “Danu Sv. Patrika”

SAN-PATRICK-CERVEZA

Dan Sv. Patrika ili St. Patrick's Day je dan kada svi glumimo Irce, slušamo irsku muziku i imamo još jedan razlog da se napijemo. Ovaj praznik se proslavlja skoro u cijelom svijetu, a Reflektor ti donosi najzanimljivije priče o ovom danu.

1. Sv. Patrik nije Irac!!!

2016_17_03-tko_je_sv_patrick-001-620x264

Mevin Sukat (kasnije će postati Sv. Patrik) rođen je u IV vijeku u Velsu (tehnički on je Ircima mrski Britanac).  Mevinovo prvo iskustvo sa Irskom uopšte nije bilo prijatno pošto su ga sa 16 godina Kelti kidnapovali i odveli u Irsku gdje je bio rob. Mevin je poslije pobjegao u Englesku gdje se zamonašio, uzeo ime Patrik, a onda se u svojim tridesetim ponovo vratio u Irsku kao misionar gdje je uspješno širio hrišćanstvo.

2. Sv. Patrik nije bio zelen

HeaderImg_Ireland

Sam Sv. Patrik bi imao problema da se uklopi u svoj dan. Njegova boja bila je “plava Svetog Patrika”. Zelena boja je prvi put povezana sa njegovih danom zahvaljujući irskom pokretu za nezavisnost u kasnom XVIII vijeku. Zašto zelena? Pa Irska je “zeleno ostrvo”.

3. Zašto Sv. Patrik nije volio zmije? 🙁

how-it-went-down

Irska je ostrvo bez zmija, a Irci se hvale da je upravo Sv. Patrik otjerao zmije sa ostrva. Zapravo, u Irskoj nikada nije ni bilo zmija, a nauka to povezuje sa klimom i činjenicom da je Irska ostrvo.

4. Djetelina umjesto Biblije

images-2013-12-600450_stpatrik_512050738

Sv. Patrik koristio je djetelinu dok je propovijedao o hrišćanstvu. Iako mnogi smatraju da djetelina predstavlja vjeru, nadu ili ljubav, Sv. Patrik ju je koristio kako bi propovijedao misteriju Svetog Trojstva – Otac, Sin i Duh Sveti mogu biti zasebne cjeline, a opet su jedno te isto. S obzirom na to da su paganski vladari u Irskoj ubrzo prihvatili hršćanstvo metoda je bila uspješna. Inače, zvanični grb Irske je harfa.

5. Vilenjaci

baby-leprechaun-st-patricks-day-rockwell-alan-lawrence-13

Maskota Dana Sv. Patrika je vilenjak ili leprikon. Vilenjaci su bića iz Irskih narodnih priča i obično se opisuju kao mali bradati muškarci, koji nose zeleni kaput i šešir i često učestvuju u nestašlucima. Osim što se bave nestašlucima vilenjaci popravljaju cipele i ljubomorno čuvaju svoje  zlato u ćupu na kraju duge. Zanimljivo je da mnogi Irci i danas vjeruju da vilenjaci postoje. Ukoliko nabasaš na jednog ispuniće ti tri želje u zamjenu za slobodu. Srećno u potrazi 🙂

6. Nacionalni praznik Irske

Five Brazilian girls dancing at Temple Bar after the parade in Dublin, Ireland.

Sv. Patrik se obilježava svakog 17. marta u godini i zaštitnik je Republike Irske i svih Iraca. Dan Sv. Patrika se proslavlja kao državni praznik u Irskoj tek od 1903. godine i tada se održavaju brojne parade i festivali, organizuju porodične proslave i naravno ide se u crkvu.

7. Ameri su ga proslavili

20170312104031_416886

Čak 34 miliona Amerikanaca tvrdi da su irskog porijekla. Nije ni čudno onda što se prva javna proslava Dana Sv. Patrika održala upravo u Americi 1737. godine u Bostonu (u Irskoj je bilo zabranjeno pošto je bila pod Englezima). Parada za Dan Sv. Patrika u Njujorku je jedna od najvećih svetskih parada (preko 2 miliona posjetilaca). Njujork možda ima više ljudi, ali Čikago ima sopstveni spektakl. Čikago proslavlja Sv. Patrika sipanjem zelene boje u rijeku Čikago od 1962. godine. Potrebno je oko 40 tona boje kako bi rijeka imala odgovarajuću zelenkastu nijansu. Pošto je vezan za pivo i dobar provod (ali i zbog globalizacije)  danas se ovaj praznik proslavlja u cijelom svijetu. Ove godine se procjenjuje da će 150 svjetskih znamenitosti širom svijeta biti osvijetljeno u zeleno u čast ovog praznika.

8. Sv. Patrik po julijanskom kalendaru

images (1)

Od 2017. godine Rusi pravoslavci mogu da proslavljaju Dan Sv. Patrika uz crkveni blagoslov pošto  ga je Ruska pravoslavna crkva uvela u svoj crkveni kalendar. Sv. Patrik po “julijanskom kalendaru” se proslavlja isto 17. marta ali po zvaničnom kalendaru pada 30.marta. Dakle, pravoslavci će od sada u razmaku od dvije sedmice imati priliku da dva puta proslave ovaj prazik 🙂 Očekujemo da slično postupi i Srpska pravoslavna crkva čime bi se stvorila mogućnost da se ovaj praznik uzme i kao porodična slava.

Домаћине сретна ти слава Св. Патрик!!!

9. Hektolitri i hektolitri piva

c700x420

Ne može se zamisliti proslava Dana Sv. Patrika bez piva i irske muzike. Ipak nije uvijek bilo tako. Irski su zakonodavci 1903. godine proglasili taj dan svetkovinom, što je značilo da su svi pabovi bili zatvoreni. Zakon je poništen 1970. godine kada je dan Sv. Patrika “klasifikovan” kao nacionalni praznik, dopuštajući pivskim slavinama da opet slobodno teku. Samo u Americi za ovaj praznik popije se piva u vrijednosti od preko 245 miliona američkih dolara.

10. Erin go Bragh

ad82d9de43d88a7b3cd088e06e0cd39d

Ako prisustvujete proslavi Sv. Patrika u Irskoj ili ste među Ircima čućete poklič – Erin go Bragh. Šta to znači? To je žargonski izraz irskog Éirinn go Brách, što se grubo može prevesti kao “Irska zauvjek”.

 

A sada na pivo !!!

 

 

 

« »

Sponzor

Sledeća Dešavanja

Poslovni kurs ruskog jezika
Srpsko rusko prijateljstvo "Bratstvo" - Srpsko rusko prijateljstvo "Bratstvo", Banja Luka, Republika Srpska Bosnia & Herzegovina 18/01/2017 00:00
Kurs engleskog jezika za pravnike
Centar za afirmaciju i razvoj - Jevrejska bb, Banja Luka, Republika Srpska Bosnia & Herzegovina 065/364-439 18/01/2017 00:00
Kurs ruskog jezika
Srpsko rusko prijateljstvo "Bratstvo" - Srpsko rusko prijateljstvo "Bratstvo", Banja Luka, Republika Srpska Bosnia & Herzegovina 18/01/2017 04:00
Instrukcije iz matematike
Banja Luka - Banja Luka, Banja Luka, Republika Srpska 78000, Bosnia & Herzegovina 065 849 102 13/02/2017 10:00
PROMOVIŠI SE NA REFLEKTORU
Bosna i Hercegovina - Banja Luka, Banja Luka, Republika Srpska 78000, Bosnia & Herzegovina 13/02/2017 12:00

Najnoviji komentari