Top 6 projekata koji se nisu realizovali u Banjoj Luci | Reflektor

Top 6 projekata koji se nisu realizovali u Banjoj Luci

12196954684c82832841729353474608_extreme

Svjedoci smo zadnjih godina najava velikih infrastrukturnih projekata u našem gradu. Ovdje navodimo najavljene projekte za koje postoje čak i planovi,a  koji se nažalost nikada nisu realizovali.

Sjećate li se projekta “Nada i Zora”? Projektom je bilo predviđeno da sjevernu kapiju Banja Luke, čuvaju dve statue visine 18 metara devojke simboličnih imena Zora i Nada.  Projekat je došao kao privatna inicijativa ali uskoro je našao na protivljenje javnosti (feministkinja), te je odbačen kao ekonomski neisplativ.

nada-i-zora-1

Banja Luku političari još uvijek nazivaju gradom sporta, međutim sport je na niskim granama. Ipak, postojala je ideja za izgradnjom novog stadiona i sportskog centra. Da li se odustalo od projekta zbog nedostatka finansija ili zbog ponovnog ispadanja Borca iz prve lige?

stadion

Svi veći evropski gradovi imaju ZOO vrt. Banja Luka je imala svoj ZOO nije bio baš reprezentativan ali je postojao.  Gradom kruži urbana legenda da su sve životinje iz banjalučkog ZOO vrta pojedene onda kada su vlasnici ZOO vrta konačno shvatili da od grada neće dobiti ni marke 🙂 Kako god, zamislite da imamo ZOO vrt.

zoo

Još jedan park vapi za sanacijom, riječ je o Parku Mladen Stojanović. Projekat postoji, međutim na tome se stalo. Možda Mladena Stojanovića čeka sudbina Picinog parka?

park

Spomenik palim borcima Odbranbeno – otadžbinskog rata se takođe najavljuje nekoliko godina. I ovdje je napravljen projekat ali stalo se sa realizacijom. Nekima je sporna lokacija spomenika (džamija Ferhadija), a drugima nedostatak vjerskih obilježja.

spomenik

I na kraju projekat za sanaciju najvećeg rugla grada, hotela Palas. Već 30 godina Trg Krajine “krasi” nikada nedovršeni hotel Palas. Dokle, pita se redakcija Reflektora?

palas

Ovdje nismo navodili projekte koncertne dvorane, zgrade Narodne skupštine, biblioteke i slično. To drugom prilikom. I ovo je previše.

« »